top of page

Universitatea de Vară UV Sibiu 2015

 

Manifestare organizată de ATU la Sibiu începând cu anul 2000 și concepută ca un program de pregătire/ specializare, în afara curriculei universitare, a unui grup multidisciplinar de studenți arhitecți, urbaniși, peisagiști, sociologi, geografi, ingineri constructori etc.

Temele Universității de Vară au în vedere perfecționarea profesioniștilor și promovarea interdisciplinarității în arhitectură și urbanism, sprijinirea dezvoltării comunitare prin informarea și educarea indivizilor, a grupurilor și comunităților aflate în incidența transformărilor din mediul urban, promovarea legăturilor dintre practicieni și mediul academic cu privire la proiectele privind dezvoltarea urbană și îmbunătățirea calității mediului urban.

Tema UV Sibiu 2015 – (Re)Fabricăm Orașul - trecutul ca viitor propune un demers orientat spre regenerare urbană, prin reutilizarea fondului construit industrial existent, trezind interesul comunității locale asupra potențialului de dezvoltare al zonei. Este vorba de recalificarea urbană a unui sit aflat în imediata vecinătate a centrului istoric al Sibiului – fostul ansamblu industrial Independența parte dintr-un țesut urban destructurat, la limita dintre orașul vechi și cartierul Terezian.

 

Perioada:  8 - 18 august 2015, Sibiu

Taxă de participare: 500lei / participant (cazare inclusă)

Desfășurare:

- prelegeri publice cu specialiști invitați 

- ateliere de lucru multidisciplinare îndrumate

- expoziție cu susținere a propunerilor

Condiții de participare: studenți la arhitectură și urbanism - minim anul 3; alte specializări - an terminal sau master.

Pentru înscriere sunt necesare CV-ul și o scrisoare de motivație din partea candidaților.

Informații suplimentare la adresa: contact.uvsibiu@gmail.com

 

 

Descărcați aici broșura de prezentare a propunerilor studenților participanți

 

Aflați aici mai multe despre edițiile anterioare ale UV ATU Sibiu

UV Sibiu 2015 ro

MetruCub şi A.T.U. realizează Strategia Culturală a Municipiului Timişoara 2014-2024

Consorţiul format din Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură şi Asociaţia pentru Tranziţie Urbană (A.T.U.) elaborează pentru Primăria Municipiului Timişoara strategia culturală a oraşului pentru perioada 2014-2024 şi organizează trei dezbateri pe teme relevante pentru candidatura oraşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Strategia reprezintă un document de politică publică care va oferi direcţiile de dezvoltare ale culturii timişorene pentru următorii 10 ani.

În perioada februarie - septembrie 2014, Asociaţia MetruCub şi A.T.U. vor derula în Timişoara o analiză a vieţii culturale locale şi regionale şi vor facilita procesele de consultare în vederea elaborării strategiei pe termen lung a oraşului în domeniul culturii. Viziunea promovată de consorţiu asupra rolului culturii în viaţa oraşului şi asupra culturii răspunde cadrelor şi premizelor proiectului Poli culturali – Politica culturală, instrument pentru dezvoltarea comunitată şi regională, proiect în cadrul căruia este finanţat contract realizat de MetruCub şi A.T.U. Astfel, procesul de formulare a strategiei va avea un caracter democratic, integrator şi intersectorial, mizând pe participarea autorităţiilor publice, a instituţiilor de cultură, dar şi a operatorilor culturali privaţi, ONG-uri şi antreprenori. Echipa de proiect priveşte cultura ca factor de creştere a calităţii vieţii şi de bunăstare, un instrument de incluziune socială şi de dezvoltare teritorială durabilă.

Printr-o metodologie care pune accentul pe incluziune şi confruntarea cu realităţile vieţii culturale, dar şi cu idealurile şi nevoile sociale şi economice ale actorilor culturali, consorţiul îşi propune să întărească dialogul între organizaţiile direct implicate în procesul creativ şi cultural şi cei care susţin vitalitatea culturală a oraşului: media, mediul academic, cetăţeni, grupuri informale active în viaţa socială, organizaţii ale minorităţilor etnice, organizaţii de tineret şi de mediu.

Formularea strategiei presupune consultarea sectorului cultural, a cetăţenilor şi a categoriilor enumerate mai sus, prin intermediul unei serii de focus-grupuri tematice şi a unui atelier de planificare participativă. Cele trei dezbateri care vor fi organizate în lunile aprilie, iunie şi septembrie, vor aduce în discuţie dinamica artistică şi culturală a oraşului în relaţie cu principiile democraţiei participative, cu planificarea urbanistică şi dezvoltarea comunităţii, precum şi cu dimeniunea teritorială a programului Capitală Europeană a Culturii 2021.

 

Echipa de experți:

Raluca Pop - manager de proiect şi expert în politici culturale şi management cultural; Vera Marin - expert în planificare strategică şi planificare urbanistică; Dragoş Neamu - expert în patrimoniu cultural, regenerare urbană, cultură urbană şi industrii creative; Cristina Modreanu - expert în artele spectacolului, animaţie şi festivaluri; Ioana Tamaş – responsabil comunicare şi expert în politici culturale şi management cultural. Consultanţi: Liviana Dan – arte vizuale; Felicia Secoşan – muzică; Levente Kozma – artă experimentală, new media.

 

Titlu contract:  Dezvoltarea strategiei culturale pentru Timişoara, organizarea a 3 dezbateri pe tema Capitală Culturală Europeană.

Beneficiar:        Primăria Timişoara.

 

Contract realizat în cadrul proiectului transfrontalier „Poli culturali - Politica culturală, instrument de dezvoltare comunitară şi regional", realizat de Institutul Intercultural Timişoara, în calitate de partener lider, împreună cu Primăria Municipiului Timişoara, Primăria Oraşului Zrenianin, Primăria Oraşului Panciova şi Parlamentul Civic Oraşul Liber Vârşeţ. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia, axa prioritară 3 - Promovarea schimburilor între comunităţi (People-to-People), măsura 2 – Îmbunătăţirea guvernării locale cu privire la furnizarea de servicii locale către comunităţile din zona de graniţă.

MetruCub si ATU

Municipiul Ploiești a primit Certificatul ADVANCE

certificat ADVANCE

Asociația pentru Tranziție Urbană a înmânat domnului primar al Municipiului Ploiești Iulian Bădescu Certificatul ADVANCE în data de 14 martie 2014. Certificatul ADVANCE este dovada unui proces corect de auditare şi a unui angajament clar al oraşului pentru îmbunătăţirea planului și a politicii de mobilitate urbană durabilă. Proiectul ADVANCE are ca scop creșterea eficienţei energetice a transportului urban şi reducerea cererii de transport în oraşele europene. În vederea atingerii acestui scop, ADVANCE a dezvoltat, a testat şi a aplicat schema de Audit ADVANCE în nouă orașe europene: Szczecin (Polonia), Malmö (Suedia), Schaerbeek (Belgia), Agioi-Anargyroi (Grecia), Terrassa (Spania), Maribor (Slovenia), Žilina (Slovacia), Judenburg (Austria) și Ploiești (România).Asociația pentru Tranziție Urbană a implicat Municipiul Ploiești ca oraș-test ce a aplicat Schema de Audit ADVANCE, elaborată prin proiectul ADVANCE finanțat prin programul Intelligent Energy Europe.  Schema de audit ADVANCE este un instrument ce analizează punctele tari şi punctele slabe ale planificării mobilităţii durabile dintr-un oraş şi oferă măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia. Măsurile şi ariile de acţiune ce duc la îmbunătăţirea planificării mobilităţii durabile rezultă în mod direct din Planul Local de Acţiune rezultat în urma procesului de auditare.

 

Planul Local de Acţiune poate fi folosit ca bază pentru elaborarea sau îmbunătăţirea unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă.PIanurile de Mobilitate Urbană Durabilă ce urmează a fi realizate pentru cei șapte poli de creștere precum și pentru Municipiul București sunt documente strategice menite să planifice în mod durabil satisfacerea nevoilor de mobilitate ale persoanelor și ale bunurilor transportate de acestea în orașe și împrejurimi, pentru o dezvoltare socială și economică armonioasă si o mai bună calitate a vieții în prezent și în viitor.Trebuie subliniată utilitatea și importanța demersului în contextul tendințelor crescute, în spațiul comunitar, de elaborare și implementare a unor astfel de planuri de mobilitate. În toate documentele programatice europene, spațiul public trebuie gândit în termenii unei prioritizări a pietonilor, bicicliștilor și a transportului public. Nevoia de spații pietonale și infrastructură urbană în termeni de prioritizare a transportului alternativ trebuie să fie o prioritate în agenda administrației publice locale.Câteva dintre problemele mobilității urbane  identificate pe perioada Auditului implementat în Municipiul Ploiești, vizează: lipsa datelor statistice cu privire la distribuția modală și la nevoile utilizatorilor, un nivel scăzut de accesibilitate pentru cetățenii orașului, dar mai ales pentru grupurile cu nevoi speciale: seniori, mame cu copii, persoane cu dizabilități, siguranță scăzută pentru pietoni și bicicliști, lipsa benzilor dedicate pentru transportul public.În această situaţie,  regândirea mobilităţii urbane, ca urmare a auditului realizat și a Planului Local de Acţiune, presupune descurajarea folosirii autoturismului personal în favoarea mijloacelor de transport durabil prin optimizarea măsurilor de utilizare a acestora.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Walk 21

În perioada 11-13 Septembrie 2013, 520 de participanți din 43 de țări au realizat un schimb de opinii și idei la a XIV-a ediție a Conferinței Internaționale privind Mersul pe Jos și Comunitățile Locuibile, desfășurată la Munchen.

                     

Walk21 este cea mai importantă conferință dedicată mersului pe jos și spațiului public la nivel mondial. Aceasta si-a  făcut  debutul german la Munchen în acest an sub motto-ul "Walking Connects!".

Conferința Walk21 a reprezentat oportunitatea de a atinge și de a inspira noi categorii de public, de a lega noi parteneriate cu profesioniști din domeniul sănătății, transportului și al planificării, care lucrează tot mai mult împreună în întreaga lume pentru a oferi mai multe spații locuibile de succes.

Munchen este un oraș atractiv, accesibil și în creștere, cu o viziune remarcabilă pentru a deveni un oraș cu emisii reduse de carbon până în anul 2015. Inspirați de evenimentele anterioare Walk21, primarul și echipa sa vor face un pas important pentru a încuraja mersul pe jos și pentru a include această măsură în toate politicile și proiectele orașului.

Asociația pentru Tranziția Urbană a fost reprezentată la Munchen de Ana Drăguțescu în calitate de specialist pe probleme de mobilitate urbană durabilă. ATU a participat activ la unul dintre workshop-urile organizate de Organizația Canada Walks in cadrul pre-conferințelor Walk21. Seminarul a avut ca temă Mobilitatea Copiilor și au participat reprezentanți din Germania, Statele Unite ale Americii (www.safekids.org), Polonia, România, Marea Britanie (www.livingstreets.org.uk), Elveția, Austria, Australia și Canada (www.canadawalks.ca) .

Problemele de mobilitate a copiilor și provocările lor se regăsesc în diferite colțuri ale lumii - copiii sunt mai puțin activi decât părinții lor, tot mai multe familii aleg doar mașina personală pentru călătoriile scurte și există o percepție copleșitoare a ideii că străzile sunt nesigure pentru copii. În ciuda acestor probleme comune, există oportunități de a inversa această tendință și, prin colaborare internațională și schimb de bune practici, se poate crea un impuls puternic favorabil schimbării.

O temă comună pe durata întregii conferințe a fost apelul adresat autorităților locale cu privire la importanța transportului activ, mai ales a mersului pe jos, pentru sănătatea și vitalitatea economică a orașelor noastre, care continuă să fie lipsit de finanțare la toate nivelurile de guvernare.

Una dintre cele mai inspiraționale prezentări a fost cea a lui Jason Roberts din Dallas, Texas. Jason este fondatorul Oak Cliff Transit Authority, inițiatorul Proiectului Better Block, co-fondator al Art Conspiracy and Bike Friendly Oak Cliff și, recent, candidat pentru Congresul SUA. Jason a împărtășit audienței experiența sa cu grupul de la fondarea Oak Cliff Transit Authority,care a obținut cu succes o bursă federală de 23 de milioane de dolari pentru reintroducerea unui sistem de tramvai modern din centrul orașului Dallas până în zona Oak Cliff. Capacitatea unică a lui Jason de a lua o idee și a o transforma în realitate este cu adevărat remarcabilă. Proiectul Better Block a fost adaptat de către comunitățile din SUA și din întreaga lume având ca punct de plecare momentul în care Jason și-a folosit creativitatea pentru a revitaliza un teatru de mult abandonat.

Urmăriți-l pe Jason Roberts, povestindu-vă despre Better Block.

O altă inițiativă remarcabilă a fost „ O zonă , 1 lună , 0 mașini!" inițiativă care a avut loc în Suwon, Coreea de Sud în luna septembrie ca parte a EcoMobility World Festival 2013. Acest eveniment extraordinar a fost organizat de ICLEI (Guverne Locale pentru Durabilitate), UN Habitat și orașul Suwon.

Bronwen Thornton, Director de Dezvoltare în cadrul Walk21 ne-a povestit:

"Festivalul Eco-Mobilității din Suwon - o zonă din oraș fără mașini pentru o lună, a fost o realizare îndrăzneață a unei administrații locale. A fost minunat să te plimbi pe străzi renovate și să te bucuri de elemente ale festivalului: opere de artă, cafenele și teatru de stradă. Mi-a amintit de orașe din întreaga lume cu zone centrale fără mașini/cu acces redus al autoturismelor, orașe ca Gamla Stan în Stockholm, Medina din Maroc sau Dubrovnik-ul din interiorul zidurilor castelului, zone care au fost construite la scară umană și trebuie să gestioneze azi vehiculele ce acaparează spațiul. Deci, nu este un concept unic, dar ne oferă sentimentul a ceea ce este posibil și a modului de a ajunge acolo. Și răspunzând la o întrebare inevitabilă, am spus: cred că mașinile vor reveni, dar sperăm că experiența festivalului, bucuria dobândită în spațiile publice și îmbunătățirile fizice ale peisajului stradal vor tempera măsura în care autovehiculelor le va fi permis să preia din nou zona ."

Pentru informații suplimentare legate de experiența Suwon-ului, accesați link-ul: http://www.ecomobilityfestival.org/

O sesiune interesantă prezentată la Walking for Life a fost reprezentată de Strategia Națională pentru Mersul pe jos din Norvegia. Comandat de guvernul norvegian, planul  administrației drumurilor publice norvegiene (NPRA), va avea două obiective principale:

·       Mersul pe jos ar trebui să se adreseze tuturor și

·       Mai mulți oameni ar trebui să meargă mai mult pe jos.

Principiile și obiectivele strategiei vor include:

·       80% din copii trebuie să meargă pe jos la școală;

·       „orașul de 10 minute" - unde călătoriile se pot face prin intermediul unei rețele continue;

·       respectarea principiilor universale de design pentru atingerea acestor scopuri.

De-a lungul conferinței a existat un acord general potrivit căruia este nevoie să se acorde mult mai multă atenție celor mai vulnerabili participanți la trafic - copiii și persoanele în vârstă.

Mersul pe jos ar trebui să fie un drept al omului și ar trebuie să primească prioritatea în planificarea transportului.

Ann Frye a menționat că până în 2050, 22% din populația lumii va avea vârsta de peste 60 ani; planificarea și dezvoltarea infrastructurii pietonale care să favorizeze deplasarea persoanelor în vârstă în cadrul comunităților lor va fi esențială pentru reducerea costurilor de sănătate la nivel mondial.

Pentru vizionarea interviului cu dna. Ann Frye, click aici.

 

Felicitări organizatorilor Walk21 Munchen 2013!

Ediția următoare va avea loc la Sydney în perioada 22-24 octombrie 2014: www.walk21.com

bottom of page