top of page
 Obiective ATU
  • Perfecționarea profesioniștilor și promovarea interdisciplinarității în urbanism

  • Informarea publicului larg prin orice mijloace media și/sau prin orice mijloace proprii, cu privire la teme urbane pentru a le aduce pe agenda publică

  • Sprijinirea dezvoltării comunitare prin informarea și educarea indivizilor, a grupurilor și comunităților aflate în incidența transformărilor din mediul urban,

  • Funcționarea ca interfață între diferite organisme administrative și cetățeni, între diferite organizații și administrația locală, mediind relațiile dintre actorii urbani

  • Promovarea implementării principiilor afirmate în documentele europene din domeniul dezvoltării urbane și teritoriale

  • Promovarea legăturilor dintre practicieni și mediul academic cu privire la proiectele privind dezvoltarea urbană și îmbunătățirea calității mediului urban

  • Realizarea de proiecte de cercetare fundamentală și aplicată

  • Acordarea de servicii de asistență și consultanță fără caracter juridic în probleme de dezvoltare urbană, realizarea de studii, proiecte, intervenții

  • Influențarea proiectelor legislative din domeniul dezvoltării urbane și teritoriale sau din domenii conexe în vederea eliminării disfuncționalităților și a promovării principiilor Asociației

  • Stabilirea și dezvoltarea de legături cu organizații și organisme guvernamentale și neguvernamentale în rețele naționale și internaționale

  • Continuarea relațiilor stabilite în cadrul Masterului de Dezvoltare Urbană Integrată și cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București​​​​​​​

 

ATU este un grup de reflexie (think-tank) pe teme urbane: dezvoltare și politici urbane, cultură urbană și patrimoniu, mobilitate și spațiu public, locuire colectivă și combaterea excluziunii sociale. Constituit ca asociație non-guvernamentală în 2001, ATU promovează o abordare negociată și interdisciplinară a dezvoltării urbane, avînd membri care provin din domenii diverse precum arhitectura, urbanismul, sociologia, dreptul urban, antropologia, economia.

Știri

Istoria parcelărilor de locuințe-tip din București, 2016

Asociația pentru Tranziție Urbană continuă și în 2016 proiectul Parcelări istorice și comunități de vecinătate, realizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România. Proiectul are drept  scop informarea locuitorilor cartierelor din București în privința propriei istorii urbane și asupra regimului juridic de protecție a parcelărilor în care locuiesc. Rezultatele cercetării din cele 40 de parcelări de locuințe-tip din București au evidențiat faptul că doar câteva persoane care locuiesc în aceste parcelări cunosc istoria cartierului sau date privind regimul juridic de protecție, majoritatea locuitorilor ignorând în mare măsură aceste aspecte al locuirii.

Pentru a veni în întâmpinarea acestei nevoi de informare, echipa de proiect ATU a realizat 2200 de pliante informative pentru locuitorii parcelărilor Verzișori-Tăbăcari, Fabrica de Chibrituri, Dristor, Iancului și Dorobanți, parcelări clasate pe Lista Monumentelor Istorice. Acestea vor fi distribuite gratuit fiecărei familii din cartier de către echipa de proiect împreună cu voluntarii în cursul lunii august. Pliantele conțin informații semnificative pentru istoria și identitatea parcelării (planul de parcelare, fotografii aeriene, imagini de epocă, date despre comanditar, proiectant și executanți), dar și aspecte juridice legate de clasarea parcelărilor pe Lista Monumentelor Istorice. 

UV 2016 - Universitatea de Vară organizată de ATU la Sibiu

Tema UV Sibiu 2016 este centrată asupra râului Cibin, ca exponent privilegiat al provocărilor urbanistice cu care se confruntă Sibiul în ziua de astăzi.

Manifestarea din acest an este dedicată atât studenților din domeniile strâns legate de dezvoltarea urbană – urbanism, arhitectură, peisagistică, sociologie urbană, antropologie – cât și celor din alte zone de studiu, preocupați de tematica anunțată.

Activitățile Universității de Vară 2016 se vor desfășura în perioada 10-24 iulie 2016.

KITURI CH4LLENGE

Pe baza lecțiilor învățate din schemele pilot implementate în cele nouă orașe participante la proiect, pe baza experienței provenite din orașele ce urmează exemplul și pe baza experienței rezultate din activitățile de formare, patru seturi de Kituri CH4LLENGE au fost dezvoltate ca principale rezultate ale proiectului.

 

document cadru și îndrumar tehnic pentru administrațiile publice din România privind gestionarea sistemului de parcări urbane

 

Acest document le este destinat atât factorilor de decizie, cât și profesioniștilor din orașe. Publicul țintă se reflectă în conținutul acestui document ce oferă instrumente de politică adecvate pentru implementarea performantă a unui sistem de gestionare a parcării, furnizând soluții problemelor pe care le ridică “înțelegerea cererii” și “controlul ofertei” de parcare. Documentul se adresează în primul rând actorilor interesați din administrația locală, regională sau națională, ce prezintă un nivel de interes în această problemă.

Recomandările au fost formulate cât de clar și de specific posibil. În acest sens, autorii și-au propus să furnizeze suficientă îndrumare în elaborarea politicii de parcare și a măsurilor aferente de gestionare a parcării care sunt atât eficiente cât și acceptate la scară largă. Dezvoltarea acestui document a fost agreată atât de partenerii proiectului PUSH&PULL, cât și de Comisia Europeană.

GHID DE PLANIFICARE ȘI GESTIONARE A SISTEMULUI DE PARCĂRI URBANE

 

GESTIONAREA PARCĂRILOR ȘI MANAGEMENTUL MOBILITĂȚII

 

 

 

 

 

 

 

 

Gestionarea parcărilor reprezintă unul dintre ingredientele cheie pentru transforma un oraș într-unul locuibil. Un oraș în care parcarea nu este bine reglementată și gestionată distruge spațiile publice: trotuare și piețe publice blocate de mașini parcate precum și un nivel ridicat și inacceptabil de trafic generat de cautare unui loc de parcare. În cele mai multe orașe europene, suprafețe enorme de spațiu și investiții generoase sunt dedicate construcției de parcări - si toate aceste infrastructuri de parcare pot și vor induce chiar mai mult trafic auto.

În Buletinul Informativ elaborat de Platforma Europeană de Management al Mobilității (EPOMM), susținut de proiectul european PUSH&PULL, se explorează modul în care acest scenariu este dezvoltat și cum poate fi el modificat.

CARTIER. CULTURĂ. BUCUREȘTI

 

Revitalizarea comunităților locale nu se poate face în afara exercițiului cultural.

În București avem o abundență de clădiri cu destinație culturală în zona centrală, în timp ce în cartierele în care oamenii locuiesc, aceste funcțiuni lipsesc.

Odată cu dezafectarea cinematografelor, zonele locuite din București au fost văduvite de una dintre puținele expresii culturale din comunitate.

Prin proiectul „Cultura cartierelor bucureștene, Reflecție și acțiune pentru nuclee culturale în marile ansambluri de locuințe colective”, finanțat de Centrul de proiecte culturale al municipiului București - ArCUB în cadrul programului cultural „Ești București 2015”, ATU - Asociația pentru Tranziția Urbană își propune să arate că beneficiem de diferite tipuri de spații cu potențial de a adăposti funcțiuni culturale, în cartierele dormitor din București.

 

Raportul de cercetare realizat în cadrul acestui proiect poate fi vizualizat și descărcat aici:

 

Istoria parcelărilor de locuințe-tip din București

 

Asociația pentru Tranziție Urbană derulează două proiecte care au ca scop informarea locuitorilor cartierelor din București în privința propriei istorii urbane și asupra regimului juridic de protecție a parcelărilor în care locuiesc. Proiectele se desfășoară ca urmare a cercetării de pe teren, desfășurată în patruzeci de parcelări de locuințe-tip construite în București între 1906 – 1952. Rezultatele cercetării au evidențiat faptul că doar câteva persoane care locuiesc în aceste parcelări cunosc istoria cartierului sau date privind regimul juridic de protecție, majoritatea locuitorilor ignorând în mare măsură aceste aspecte al locuirii.

Pliant informativ, distribuit locuitorilor din Șerban  Vodă

UV 2015 - Universitatea de Vară organizată de ATU la Sibiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După 10 ediții și un răstimp de reflecție, am revenit în forță. Tematica propusă studenților participanți la UV Sibiu 2015 a fost centrată pe găsirea unor soluții pentru recalificarea urbană a sitului industrial Ansamblul Independența, aflat în apropierea centrului istoric al Sibiului.

Atelierele Universității de Vară UV Sibiu 2015 s-au desfășurat în perioada 8 – 18 august 2015 și au fost deschise, ca în fiecare an, studenților arhitecți, urbaniști, peisagiști, sociologi, geografi, ingineri constructori etc. (minim anul 3 de studiu, master sau an terminal)

                                                                                                       

Mobilitatea urbană este esențială pentru cotidianul fiecărui oraș modern. În timp ce viteza și eficiența au mare însemnătate în contextul deplasărilor, esențială este totuși ușurința cu care destinațiile urbane sunt accesate în termeni de proximitate și comoditate. Îmbunătățirea accesibilității tuturor este lucrul just ce trebuie întreprins fără echivoc în încercarea de a aduce oamenii și dimensiunea spațială umană în nucleul mobilității durabile, pentru o abordare incluzivă în utilizarea spațiului urban și a nevoilor de mobilitate crescânde pe care acesta le generează. 

 

Numărul 19 al Observatorului Urban, buletin editat de Uniunea Arhitecților din România, este în totalitate dedicat acestui subiect.

Din 342 de candidați 30 au ajuns în runda finală. Cine sunt ei? 

TRANSPORT LEARNING este unul dintre ei

Pentru această a 8-a ediție a Premiilor Europene pentru Energie Durabilă și ManagEnergy, au fost depuse 342 de proiecte din 31 de țări diferite. După deliberări prelungite ale unei echipe de nouă experți tehnici - Comitetului Tehnic Consultativ - sub supravegherea EASME, cele 30 de nominalizări din competiția acestui an au fost decise. 

Cinci proiecte pentru fiecare categorie a Premiilor Europene pentru Energie Durabilă au fost selectate. În plus, cinci proiecte au fost selectate pentru a candida la Premiul ManagEnergy, dedicat autorităților publice și agențiilor energetice la nivel local și regional. 

TRANSPORT LEARNING  a fost conceput pentru a sprijini practicienii în dezvoltarea unor soluții mai bune pentru sistemele de transport urban, în scopul îmbunătățirii mobilității cetățenilor. Obiectivul principal al TRANSPORT LEARNING vizează dezvoltarea de cunoștințe și capacități pentru politicile și măsurile de transport durabil din municipalitățile regiunilor de convergență ale Europei.

Descărcați versiunea pdf a prezentării

bottom of page